نیکوزیا، شهر و پایتخت جمهوری قبرس یا همان قبرس جنوبی است. این شهر در امتداد رود پدیوس و در مرکز دشت مسائوریا بین کوههای گیرنه (قبرس شمالی) و رشتهکوه ترودوس (قبرس جنوبی) قرار دارد. در قرن بیستم، مرزهای شهر نیکوزیا گسترش یافت. بعد از مداخله ترکیه در سال ۱۹۷۴، سازمان ملل بخشی از منطقه شمالی شهر نیکوزیا، از جمله فرودگاه بینالمللی سابق را در محدوده عملیاتی نیروهای خود قرار دارد و بخش شمالی نیکوزیا را به عنوان مناطق تحت اداره قبرسیهای ترک (قبرس شمالی) از جمهوری قبرس جدا کرد. بیایید تا بیشتر با پایتخت قبرس شمالی و جنوبی و تقسیم بندی آن آشنا شویم.
نام پایتخت قبرس شمالی و جنوبی
نکته جالب در تفاوت نامهای دو قسمت از پایتخت قبرس این است که کلمه لفکوشا از عبارت یونانی لفکوتین به معنای شهر خدایان سپید میآید، در حالی که نیکوزیا عبارتی است که بیشتر در اسناد عثمانی به کار رفته و ریشهای ترکی دارد. اما اکنون یونانیها از نام ترکی این شهر، یعنی نیکوزیا برای نام پایتخت قبرس جنوبی استفاده میکنند. در حالی که ترکها نام یونانی لفکوشا را برای نام پایتخت قبرس شمالی خود در نظر گرفته اند.
همچنین بخوانید: راهنمای سفر با کشتی از ترکیه به قبرس
تقسیم بندی بزرگترین شهر قبرس به دو بخش شمالی و جنوبی
پایتخت قبرس به دو بخش شمالی ترکنشین (لفکوشا) و جنوبی یونانینشین (نیکوزیا) تقسیم شده است. این تقسیمبندی از طریق مرزی انجام میشود که به بازار باندابولیا، یک بازار محلی بدون حضور نیروی نظامی، شناخته میشود.
این بازار محلی در مرکز پایتخت قبرس واقع شده است. جزیره قبرس به وسیله نواری به نام خط سبز به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم گردیده است. نامگذاری این نوار به عنوان خط سبز به این دلیل است که پس از جنگ داخلی قبرس در سال ۱۹۶۰، یک مأمور سازمان ملل متحد نقشه قبرس را با قلمی سبز رنگ به دو بخش تقسیم کرد.
همچنین بخوانید:
مسافت ترکیه تا قبرس شمالی چقدر است؟
معرفی نیکوزیا پایتخت قبرس
قبرس جزیرهای زیبا در شرق مدیترانه است که دارای کوهها و جنگلهای فراوان در سراسر شهر است. نیکوزیا، پایتخت و مرکز دولت جمهوری قبرس است که بیش از 4500 سال به طور مداوم مسکونی بوده و از قرن دهم به عنوان پایتخت قبرس شناخته میشود.
تقریباً دویست سال قبل از نیکوزیا، شهری به نام لدران در جنوب غربی نیکوزیای امروزی وجود داشت که در دوران باستان پایتخت مهم قبرس بود. نیکوسیا بر پایه لدران ساخته شد. این شهر به ترتیب تحت حکومت بیزانس (330-1191)، لوئیگنانی (1192-1489)، ونیز (1489-1571)، ترکیه (1571-1878) و بریتانیا (1878-1960) قرار داشت.
همچنین بخوانید: معرفی شهر نیکوزیا در قبرس شمالی
دو سوی شهر قدیم نیکوزیا
دیوار شهر که دور تا دور شهر قدیم را احاطه کرده است، دارای سه دروازه در جنوب نیکوزیا است: دروازه پافوس، دروازه فاماگوستا و دروازه گیرنه. از جاذبههای اصلی نیکوزیا میتوان به چندین کلیسای زیبا و موزههایی مانند موزه بیزانسی در کاخ اسقف اعظم اشاره کرد. خیابان لدران که جنوب و شمال شهر قدیم را به هم متصل میکند، یک خیابان تجاری تاریخی است که خود به عنوان یک جاذبه گردشگری شناخته میشود. اطراف لدران، شهر قدیم، شبکهای از خیابانها و کوچههای باریک است که مملو از مغازهها و کافههای کوچک است.
بخش شمالی نیکوسیا به طور طبیعی حس و حال شرقیتری دارد. تعداد زیادی از آثار تاریخی بازسازی شدهاند. سمت شمالی شهر قدیم چیزی شبیه به یک موزه روباز است. مهمترین ساختمان دوره عثمانی، کاروانسرای بزرگ یا بویوکخان در بخش شمالی نیکوزیا قرار دارد. این ساختمان بزرگ باشکوه که کاملاً بازسازی شده است، زمانی به عنوان مسافرخانهای برای مسافران و تاجرانی که به نیکوزیا می آمدند استفاده میشد. اتاقهای خواب و اصطبلهای سابق اکنون میزبان بوتیکهای صنایع دستی و هنری و رستورانهای کوچک هستند. کاروانسرا در طول روز شلوغ و پر از گردشگر است.
سایر جاذبههای نیکوزیای شمالی شامل چندین مسجد خیره کننده، عمارتهای تاریخی عثمانی، میدانها و بازارهای ترکی میشود. یک مسیر پیادهروی در اطراف شهر وجود دارد که از کنار جاذبههای اصلی عبور میکند.
نیکوزیا به ترتیب تحت کنترل بیزانسیها (۳۳۰–۱۱۹۱)، پادشاهان لوزینیان (۱۱۹۲–۱۴۸۹)، ونیزیها (۱۴۸۹–۱۵۷۱)، ترکها (۱۵۷۱–۱۸۷۸)، و بریتانیاییها (۱۸۷۸–۱۹۶۰) قرار گرفت و بنابراین، تغییرات تاریخ قبرس و تأثیرات شرقی و غربی را بازتاب میدهد. نیکوزیا که در دوران باستان به عنوان لدرا شناخته میشد، با عنوان بیزانسی لفکوسیا نیز شناخته میشود. این شهر از قرن دهم میلادی مقر حکومت قبرس بوده است. دیوارهای مستحکم شهر، که ابتدا توسط پادشاهان لوزینیان ساخته شد و سپس توسط ونیزیها برای احاطه مساحتی کوچکتر (به طول ۵ کیلومتر) بازسازی شد، نتوانست جلوی تهاجمات جنواییها در سال ۱۳۷۳، مملوکها در سال ۱۴۲۶، و ترکها در سال ۱۵۷۰ را بگیرد.
گروههای قومی و زبان مردم قبرس
مردم قبرس دو گروه قومی اصلی یونانی و ترک را تشکیل میدهند. قبرسیهای یونانی که تقریباً چهار پنجم جمعیت را تشکیل میدهند، از ترکیب ساکنان بومی و مهاجران از پلوپونز که از حدود ۱۲۰۰ قبل از میلاد به قبرس مهاجرت کردند و مهاجران بعدی را تا قرن ۱۶ میلادی جذب کردند، نشأت گرفتهاند. تقریباً یک پنجم جمعیت قبرس ترک هستند که از نوادگان سربازان ارتش عثمانی که در سال ۱۵۷۱ جزیره را فتح کردند و مهاجرانی که توسط دولت سلطان از آناتولی آورده شدند. از سال ۱۹۷۴، مهاجران بیشتری از ترکیه آورده شدهاند تا روی زمینهای خالی کار کنند و نیروی کار کلی را افزایش دهند.
زبان اکثریت یونانی و زبان اقلیت ترکی است. همچنین تعداد کمی از مسیحیان مارونی عربزبان و گروه کوچکی که ارمنی صحبت میکنند، وجود دارند. این گروهها تنها چند هزار نفر سخنگو دارند و بیشتر آنها دوزبانه هستند و زبان دوم آنها ترکی یا یونانی است. انگلیسی به طور گستردهای صحبت و فهمیده میشود. بیسوادی به دلیل سیستم آموزشی عالی بسیار پایین است.
مذهب مردم قبرس شمالی و قبرس جنوبی
قبرسیهای یونانی یا قبرس جنوبی عمدتاً مسیحیان ارتدوکس شرقی هستند. کلیسای آنها، کلیسای قبرس، خودمختار است. این امتیاز در سال ۴۸۸ میلادی توسط امپراتور بیزانس زنو به اسقف اعظم آنتیماس اعطا شد. تحت امپراتوری عثمانی، اسقف اعظم کلیسای قبرس مسئول رفتار سکولار و مذهبی جامعه ارتدوکس بود.
ترکهای قبرسی یا ساکنان قبرس شمالی مسلمانان سنی هستند. همچنین جوامع کوچکتری از مسیحیان مارونی، ارمنی، کاتولیک رومی و انگلیکان در جزیره وجود دارند.
همچنین بخوانید: خرید آپارتمان در نیکوزیا
جمع بندی
قبرس زمستانهای معتدل و بارانی و تابستانهای گرم و خشک دارد. پایتخت قبرس شمالی و جنوبی، لفکوشیا و نیکوزیا است. جمعیت این کشور بر اساس تقسیمات سیاسی فعلی ( نژادی، زبانی و مذهبی) به قسمت یونانی در جنوب جزیره و قسمت ترکی در شمال تقسیم شده است. دو جامعه در عادات اجتماعی به یکدیگر شبیه هستند. زبان یونانی در جنوب و زبان ترکی در شمال رواج دارد. به دلیل استعمار انگلیس این جزیره به زبان انگلیسی به طور گسترده صحبت میکنند. مانند زبان، مذهب نیز بر اساس فرقه تقسیم میشود. قبرسیهای یونانی به مسیحیت ارتدوکس ارتباط دارند، در حالی که قبرسیهای ترک به اسلام ارتباط دارند. فرهنگ و میراث: فرهنگ قبرس تحت تأثیر ترکیب جمعیت است. جمهوری قبرس بر اساس قانون اساسی ۱۹۶۰ یک کشور مستقل و خودمختار اعلام شد.
اگر قصد خرید ملک در قبرس شمالی را دارد با شماره موجود در سایت تما بگیرید. مشاوران املاک با سابقه و خوش نام اورنست میتوانند شما را در این زمینه راهنمایی کنند.
همچنین بخوانید: معرفی فرودگاه قبرس شمالی
سوالات متداول
نیکوزیا ترکی است یا یونانی؟
نیکوزیا تنها پایتخت تقسیم شده در جهان است. یک بخش شمالی (ترکی) و یک بخش جنوبی (قبرس و یونانی) دارد. این بخش ها با خط سبز توسط سازمان ملل تقسیم شده اند. این یک منطقه غیرنظامی است که توسط سازمان ملل متحد ایجاد شده است.
تفاوت قبرس شمالی و قبرس جنوبی چیست؟
در قسمت جنوبی جزیره قبرس بیش از 900 هزار نفر زندگی می کنند که بیشتر آنها یونانی های قبرسی هستند، زبان رایج یونانی و دین مسیحیت ارتدکس است. جمعیت قبرس شمالی کمتر است و تقریباً 600 هزار نفر است. آنها ترکی صحبت می کنند و مسلمان هستند.
آیا می توانم از یورو در قبرس شمالی استفاده کنم؟
یورو، پوند استرلینگ، دلار آمریکا و همچنین لیر ترکیه در قبرس شمالی پذیرفته می شوند. صرافی های زیادی وجود دارد که در صورت نیاز به تغییر پول خود از پوند به لیره قبرس معمولاً نرخ های بهتری نسبت به بانک ها و هتل ها ارائه می دهند.